Blogg

Att leva med hud-
eller hårbotten­besvär

Stressig vardag = stressad hud

Vardag, mitt i livet

 

Jag har tidigare skrivit om balansen mellan kost och hud, om hur viktig den är och hur vi på bästa sätt bibehåller den.

Idag vill jag på förekommen anledning skriva lite om stress och hud. Redan när telefonen ringde i förmiddags fick jag onda aningar och mycket riktigt; samtalet var från dagis, vår snart 6-åriga dotter hade börjat kräkas.

Nu är hon hämtad, tröstad, tvättad och nerbäddad i sängen med en hink nära till hands. Jag har ringt samtal och ställt in respektive bokat om möten och aktiviteter. Tack och lov är det fredag och att vi inte hade alltför stora planer inför helgen. Nästa vecka är det påsklov så skulle de övriga 3 barnen (peppar, peppar, ta i trä) också bli dåliga så missar de inte allt för mycket av skolarbetet.

Det här är en vanlig dag i barnfamiljen, mitt i livet!

Jag arbetar som meditationsledare och vägleder dagligen människor i att lyssna till sin kropp, att leva i nuet för att minska sin stressnivå. Jag borde således vara en mycket lugn och stressfri person?

Ja, det är jag nog på ett plan, har blivit betydligt bättre på att prioritera min tid, på att lyssna till kroppens signaler, till att hantera en stor familjs vardag och logistik samt att dagligen påminna mig om att stanna upp och njuta av små mikrostunder mitt i vardagstempot. Men när livet skiftar snabbt, planerna förändras och kontrollen raseras då går mitt inre stress system igång. Det är då oron börjar mala, det är svårt att sova och känslan av att inte ha kontroll eller att inte räcka till börjar växa.

I höstas stod mitt företag inför en förändring. Jag behövde byta lokal. Låter som ett världsligt, enkelt åtgärdat problem men det upptog mycket av min tid och skapade oro i systemet. Skulle jag hitta en bättre lokal än den jag behövde lämna, var skulle den ligga, skulle mina kunder hitta mig efter flytten?

Det tog 5 månader innan lokalfrågan var löst och Ja, allt har gått fantastiskt bra! Jag har fått mig en ordentlig lektion i tillit! Under dessa 5 månader blev min hud radikalt mycket sämre.

Jag fick uppblossande eksem som flyttade sig från benen den ena veckan till bröstet den andra. Gissa om jag blev besviken, inte detta också, ovanpå problemen som redan fanns! Jag som Är så Duktig med min kost och med att smörja in min hud regelbundet!

Det tog mig några veckor att förstå att min hud reagerade på den inre stress som lokalfrågan skapade i mig. (Jag vet! Det är inte alltid jag lever som jag lär...jag glömde lyssna till kroppen..)

Efter ett samtal med Ellinor på Q for Skin förstod jag att Havtornsoljan hjälper stresspåfrestad hud! Sagt och gjort jag började kombinera mina vinbärskapslar med 2 havtornskapslar dagligen. Efter ca 5 dagar märkte jag resultat. Den irriterade och kliande känslan i huden försvann och de blossande, nariga röda partierna läkte.

Det är inte hälsosamt att leva under långvarig stress, det vet vi alla men under perioder i livet kan det vara svårt att undvika. Då gäller det att försöka hitta den där berömda Balansen!

Det gäller att hjälpa kroppen att klara av perioden på bästa sätt. Livet är ju som bekant omöjligt att kontrollera och tur är väl det på ett sätt, skulle förmodligen bli lite mindre spännande då!

Så nu har jag lärt mig en värdefull läxa! När livet prövar mig så ser jag till att stötta min hud med de viktiga näringsämnen den behöver för att hantera situationen och jag har ätit mina vinbär och havtornskapslar idag!

Nu önskar jag er alla en trevlig helg och håller mina tummar för att familjens magar är lika starka och motståndskraftiga som vår hud! 

/Karin

 

Bloggarkiv

 

Tänk att jag fixa i trädgården och att händerna håller

karin  •  12 juni 2019

Trädgårdsarbete hade varit omöjligt för mig att utföra för 6 år sedan. Idag har jag några blåsor där skottkärra och spade har skavt, men i övrigt är huden…

Läs mer

 

karin  •  18 mars 2019

Hur påverkas min hud av vintern och hur hjälper jag den att må så bra som möjligt

Läs mer

 

Plötsligt slog det mig, precis så där såg jag ut varje vinter under min barndom!

karin  •  24 januari 2019

Läs mer

 

6 år som besvärsfri. 2019 blir mitt 7e år med fin hud!

karin  •  11 januari 2019

Ja, jag erkänner, det var en typ av nyårslöfte men till skillnad från de flesta nyårslöften så har det här hållits och skapat ett nytt liv på många vis.…

Läs mer

 

Q for Skin AB · Box 8195 · SE-163 08 Spånga · Sweden · Phone +46 (0)8-754 37 00 · info@qforskin.se · www.qforskin.se · © 2019